Çene Cerrahisi


Çene cerrahisi denildiği zaman kısaca, çene kısmında oluşan hastalıklar başta olmak üzere, çene bozukluklarını tedavi etmeye yönelik uygulamalar ile ilgilenen bölüm olarak bilinir. Ayrıca Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanlık alanı içerisinde bulunan bir bölüm olarak hizmet vermektedir.

Çene cerrahisi işlemlerini uygulayan uzmanlar; Diş hekimliği kökenli ve tıp fakültesi eğitimini almamış ağız, diş, çene cerrahları da ağız içerisinde oluşan hastalıkların ve diş hastalıklarının cerrahi tedavisi işlemlerini yapmaktadırlar.

Çene Cerrahisi Nerelerde Yapılmalı?

Çene cerrahisi tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Bunun yanında alanında uzman kliniklerde de yapılabilir. Bu alanda Özel Gerede Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğimiz sizlere bu hizmeti sunmaya devam etmektedir. Yaşamsal fonksiyonların sağlandığı bölge olma özelliğine sahip olan çene bölgesi ameliyatlarının yapıldığı kliniklerde deneyimli bir anestezist ve uygun aletler bulunmalıdır.  Bunun yanında acil durumlarda hemen ulaşılabilecek diğer uzmanlarında yani kardiyolog, genel cerrah bunların hastanede bulunması oldukça önemlidir.

Yeterlilik için bu tür uzmanların cerrahi işlem sırasında bulunması çok önemlidir. Bu nedenle de tam teşekküllü ve yeterli uzmanın bulunduğu hastanelerde ameliyat yapılması hasta güvenliği açısından çok önemlidir. Özel Gerede Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği uzman ekibimiz Bolu Gerede ilçesinde çene cerrahisi işlemleriniz için hizmetinizdedir.

Çene Cerrahisi Riskleri

Bütün ameliyatlarda görebileceğimiz anestezi sorunları (bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, uyuşukluklar) ufak tefek kanamalar, şişlik ve morluklar, ağrılar vb şikayetler çene cerrahisi uygulamalarında da görülebilir. Bunlar kısa süreli ve çözümü kolay sorunlardır. 1-2 gün içerisinde hemen hepsi düzelir.

Önemli olan cerrahın yeterli deneyime sahip olarak ameliyat sırasında görülebilecek diğer sorunları çözmesidir. Baş boyun bölgesinde kapsamlı uzun ameliyat yapmaya alışkın plastik cerrahların tercih edilmesi her zaman için riskleri minimalize edecektir. Oluşabilecek sorunların çözümü daha kolay ve hızlı olacaktır.

Çene Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci

Çene cerrahisi uygulanmış hastalar yapılan işleme göre değişmekle beraber ortalama 1-3 hafta arasında iyileşirler. İşlemin acele edilmeden ancak yeterince hızlı yapılması önemlidir. Hastanın ödemini azaltır, toparlanmasını hızlandırır, kan ve sıvı kaybı daha az olur. Ayrıca ameliyat sonrası yakın takip ve uygun bir ilaç tedavisi protokolü hasta konforu açısından çok önemlidir.

Çene Cerrahisi Ağrılı Bir İşlem Mi dir?

Yapılan çene cerrahisi işlemleri düşünüldüğü gibi çok ağrılı değildir. Ameliyat sonrası uygun ağrı kesicilerle ağrı hemen kontrol altına alınabilmektedir. Ödem bazen solunumu zorlaştırabilmekte ve ağrıyı artırabilmekte ancak 1-2 güne şişlik ve ağrı hızla gerilemektedir.